Ateliers

In het grote lichte atelier in het centrum van Tilburg worden alle beelden door René Donders zelf uitgevoerd. Hier kan gesmeed, gedreven en gelast worden en er is ook een steenwerkplaats.

Drijf- en blaastechniek

Alle beelden  zijn unica's. Ze worden meestal gevormd uit messingplaten d.m.v. het drijven. Dit is een oude ambachtelijke techniek waarbij de metaalplaat d.m.v. hamerslagen met als ondergrond een kopshouten blok worden gedreven in de gewenste vorm. Wanneer de globale vorm eenmaal is gemaakt gaat het drijven verder op een aambeeld en staken. Op deze manier ontstaat een unieke vorm in metaal die lichter en sterker is dan een gegoten vorm. De verschillende gedreven vormen kunnen met brons aan elkaar gelast worden.

Heel bijzondere vormen ontstaan met de door Donders zelfontwikkelde techniek van het opblazen van metalen platen. Hierbij worden twee identieke platen aan elkaar gelast en voorzien van een ventiel. Vervolgens worden ze heet gestookt en opgeblazen tot ze de gewenste welvingen hebben.

Oppervlakte bewerking

Beeldend kunstenaar René Donders past oppervlakte bewerking toe op één van zijn beelden

Veel aandacht gaat naar de behandeling van de huid van de beelden. Met verschillende patina's, pigmenten, lakken en verven wordt de oppervlakte van het  beeld bewerkt. Vaak worden deze lagen mee ingebrand om vervolgens weer overgeschilderd, beschilderd of gewassen te worden. Het hele proces kan net zo lang duren als het maken van het beeld zelf, feitelijk wordt het hele verhaal waar het beeld zijn oorsprong in vond nog eens verteld met de oppervlaktebewerking.